ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

 
  
 
Όπως ενδεχομένως διαβάσατε και στην εισαγωγή, το πρόγραμμα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από πλευράς hardware. Έχοντας παράλληλα δουλέψει τα τρία προηγούμενα χρόνια καθημερινά με την πρώτη έκδοση, μπορούμε να σας προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις αλλά και να σας αποτρέψουμε από άλλες.

Επεξεργαστής Το πρόγραμμα δουλεύει ακόμη και σε πολύ μικρά μηχανήματα. Ακόμη και ο παλιός σας υπολογιστής μπορεί να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδεις ανάγκες του προγράμματος, θα υστερεί όμως σε άλλες διεργασίες όπως η συμπίεση. Προκειμένου να είμαστε ρεαλιστές, ένα οποιοδήποτε σύγχρονο PC θα κάνει μια χαρά δουλειά.

Μνήμη Και εδώ τα πράγματα είναι απλά. Ακόμη και με 128 ΜΒ θα μπορούσανε να γίνουνε κάποιες εργασίες στο πρόγραμμα, αν όμως το μηχάνημα αυτό είναι επιφορτισμένο τόσο με την συμπίεση όσο και άλλες εργασίες τότε προτείνουμε 512 ΜΒ. Πάντως η μνήμη δεν πάει ποτέ χαμένη…

Κάρτα (-ες) ήχου. Σε αντίθεση με την πρώτη έκδοση που είχε στηθεί πάνω στην SoundBlaster Live, η έκδοση αυτή δεν έχει καμία ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποια κάρτα ήχου. Σίγουρα του αρέσει η SoundBlaster Live, ενώ δεν σας κρύβουμε ότι δουλέψαμε και αγαπήσαμε την πολυκάναλη (4 stereo είσοδοι, 4 stereo έξοδοι) κάρτα της Terratec EWS 88 MT, όπως και την μεταγενέστερη PHASE 88 της ίδιας εταιρείας. Να έχετε κατά νου ότι συνήθως δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε περισσότερες από μία εντελώς ίδιες κάρτες ήχου στο ίδιο pc.

Σκληρός δίσκος Εδώ δεν έχουμε να σας πούμε και πολλά. Η επιλογή του σκληρού δίσκου έχει να κάνει με το πόσα περίπου τραγούδια έχετε σκοπό να καταχωρήσετε. Σκεφτείτε ότι σε συμπίεση 128 Kbps (η πιο συνηθισμένη), ένα τραγούδι καταλαμβάνει 4 ΜΒ, έτσι εάν επιλέξετε έναν σκληρό 100 GΒ, μπορείτε να καταχωρίσετε 25.000 τραγούδια. Πλέον οι σκληροί έχουνε χωρητικότητα ΤB, ενώ σε κάθε υπολογιστή μπορείτε να βάλετε 4 (ή και 8 σε κάποιες περιπτώσεις) τέτοιους. Από πλευράς αξιοπιστίας, τα τρία αυτά χρόνια το πρόγραμμα έπαιξε και σε EIDE, SCSI και  SATA σκληρούς

Κάρτες δικτύου Το πρόγραμμα μπορεί με την ίδια ευκολία (και χωρίς καμία ιδιαίτερη ρύθμιση) να δουλέψει τόσο σε έναν όσο και σε περισσότερους υπολογιστές. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, καλό θα είναι να γίνει προσεκτική επιλογή κάρτας δικτύου αλλά και καλωδίου και switcher ή hub προκειμένου να εξαλειφθούνε προβλήματα σταθερότητας του δικτύου. Πολλά είναι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε σταθμούς με πλημμελώς στημένα δίκτυα. Σίγουρα επιλέξτε κάποια γνωστή και δοκιμασμένη μάρκα (3Com, D-Link, Planet) καρτών και άλλου εξοπλισμού. 

Κάρτα οθόνης Χωρίς καμία ιδιαίτερη προτίμηση… Μία οποιαδήποτε με μνήμη 16 ΜΒ (ή και λιγότερο…) θα ήτανε αρκετή. Η πρώτη έκδοση δούλευε μόνο σε ανάλυση 800x600. Πλέον το πρόγραμμα δουλεύει σε όποια ανάλυση θέλετε, προτείνουμε όμως και πάλι τα 800x600 pixel. Σε μεγαλύτερες αναλύσεις, το πρόγραμμα εμφανίζεται ως παράθυρο χωρίς να καταλαμβάνει όλη την οθόνη.

Cd - DVD Rom Κάποτε λέγαμε πως καλό θα ήτανε να προτιμήσετε ένα Plextor προκειμένου να έχετε γρήγορες ταχύτητες κατά την εισαγωγή των τραγουδιών από Cd. Πλέον τα πράγματα έχουνε απλοποιηθεί καθώς πάρα πολλά Cd Rom αλλά και (κυρίως) DVD μπορούνε να περάσουνε τα Audio Cd με ταχύτητες κοντά ή και πάνω από x20. Τα Plextor σίγουρα κρατάνε ακόμη τα ινία, αλλά υπάρχει πλέον και μία πλειάδα πιο οικονομικών λύσεων (Asus, Creative, Pioneer DVD κα.)

Cd - DVD Recorder Καλό θα είναι να εξοπλίσετε κάποιο υπολογιστή σας με Cd Recorder, βασικά προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας backup. Αν έχετε επιλέξει την αυτόματη δημιουργία backup με mirroring σε δεύτερο σκληρό δίσκο, πάμε πάσο, σε αντίθετη περίπτωση όμως και προκειμένου να είμαστε σίγουροι, καλό θα είναι φροντίσετε για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας τόσο των mp3 αρχείων όσο και όλων των αρχείων που βρίσκονται στον κεντρικό φάκελο του προγράμματος.

Λειτουργικό Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Αν και το πρόγραμμα δουλεύει σε όλα τα λειτουργικά, προτείνουμε Windows XP SP2. Και με Vista το πρόγραμμα δουλεύει άψογα, πλην όμως δεν τα έχουμε συνηθίσει!!!


Μερικές συμβουλές ακόμη…
Μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με υπολογιστές για ραδιοφωνικούς σταθμούς και έχοντας δει διάφορες… ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, έχουμε να συμβουλεύσουμε τα εξής. 
-Ο (ή οι) υπολογιστής που έχετε εγκαταστημένο το πρόγραμμα πρέπει να θεωρείται εργαλείο δουλειάς και όχι παιχνίδι. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να μην του περνάτε ό,τι παιχνίδι ή πρόγραμμα πέφτει στα χέρια σας!!!
-Τηρήστε ευλαβικά τη διαδικασία δημιουργίας αρχείων ασφαλείας (backup). Μία φορά θα σας χρειαστούνε, αλλά μόνο τότε θα εκτιμήσετε την πραγματική τους αξία!
-Μην περιμένετε από ένα μηχάνημα να κάνει τα πάντα. Να περνάει τραγούδια, παράλληλα να παίζει μουσική στον αέρα, την ίδια ώρα να στέλνει πληροφορίες στο RDS και να γράφει CD. Αν σκέφτεστε να δουλέψετε πολλές εφαρμογές παράλληλα, καλό θα είναι να αρχίσετε να σκέφτεστε τη λύση ενός ακόμη υπολογιστή.
-Ρυθμίστε σωστά τα ρολόγια των υπολογιστών, αν το πρόγραμμα τρέχει σε δίκτυο. Αν κάποια ρολόγια δεν δουλεύουνε σωστά, ρυθμίστε τα μέσω των «Γενικών ρυθμίσεων» του Hot Radio. Ο συγχρονισμός τους -τουλάχιστον σε επίπεδο δίλεπτου- είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος.
-Εάν δεν τα καταφέρνετε πολύ καλά με τους υπολογιστές, αφήστε κάποιους άλλους να ασχοληθούνε μαζί τους. Στην προσπάθειά σας να διορθώσετε κάτι που δεν ξέρετε, ίσως δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα. Και πάλι σας επιστούμε την προσοχή στο σωστό στήσιμο του δικτύου.

 

 

GLOBAL SOFTWARE SOLUTIONS - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΚΛΕΜΑΝΣΩ 3 - 42 100 ΤΡΙΚΑΛΑ